Bel me terug! Bel me terug!

Nieuws

Terug

Gedragsmeting Beter Benutten: (e)fiets helpt strijd tegen files

Gedragsmeting Beter Benutten 2012 - 2017 coverHet stimuleren van fiets en e-bike blijkt een effectief middel te zijn om files terug te dringen. Uit de jaarlijkse Gedragsmeting Beter Benutten 2012-2017 blijkt dat veel forenzen nog voor de auto kiezen, ook voor korte afstanden die prima te doen zijn met de fiets of e-bike.

Het aantal mensen dat 5x per week voor de auto kiest is licht gedaald, terwijl het gebruik van de e-bike juist is gestegen.

Stimuleren (e)fiets helpt tegen files

Deze maand publiceerde het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de jaarlijkse gedragsmeting Beter Benutten. Ruim 18.000 mensen zijn ondervraagd over hun reisgedrag. Een van de drie hoofdconclusies is dat het verder stimuleren van fiets en e-bike kan helpen in de strijd tegen dagelijkse files. Uit de meting blijkt namelijk dat veel forenzen nog steeds de auto gebruiken voor korte afstanden.

Stijging gebruik e-bike in woonwerkverkeer

Van de forenzen die op maximaal 7.5 km van het werk wonen, neemt 63% minimaal 1x per week de fiets of e-bike. Voor afstanden tot 15 km is dat ongeveer 50%. De auto blijft het meest gebruikte vervoermiddel. Het aantal mensen dat minimaal 1x per week de fiets pakt op weg naar werk, is tussen 2012 en 2017 stabiel gebleven. Het gebruik van de e-bike is wél gestegen de afgelopen 5 jaar.

Parkeerbeleid heeft invloed op reisgedrag

Het blijkt dat parkeerbeleid een flinke invloed heeft op reisgedrag. Zeker 93% van de ondervraagden zegt over een parkeerplaats te beschikken bij hun werkplek. Als deze parkeerplaats er niet meer zou zijn, of niet meer gratis, zou 20% van de ondervraagden een ander vervoermiddel kiezen of thuiswerken; 8% zou vaker voor de fiets kiezen.

Zelf de gedragsmeting lezen? Bekijk/download hier het beleidsconclusies