Bel me terug! Bel me terug!

Nieuws

Terug

Trend: Met de e-bike fietsen we vaker en verder

E-bike roadshow in Amersfoort

E-bike roadshow in Amersfoort

We fietsen steeds meer en steeds verder. Dat goede nieuws gaf onderzoeksinstituut KiM afgelopen herfst in hun jaarlijkse Mobiliteitsbeeld.

Ook de fietsverkoop gaat bijzonder goed de afgelopen jaren. In het succes van de fiets blijkt de e-bike een belangrijke rol te spelen.

Volgende de RAI vereniging is de omzetstijging in de Nederlandse fietsbranche de afgelopen jaren voor een groot deel aan de e-bike te danken. Wat kan het succes van de elektrische fiets nog meer opleveren?

Wonen en werken in dezelfde gemeente

In Nederland wonen we gemiddeld 22.6 km van ons werk af, maar in de Randstad is dat vaak minder. In Utrecht is het bijvoorbeeld zo’n 21 km, in Rotterdam en Den Haag 18 km en in Amsterdam zelfs maar 15 km. Maar liefst vier op de tien Nederlanders woont en werkt in dezelfde gemeente (bron cijfers: onderzoek CBS). Een aanzienlijk deel van die forenzen heeft dus de mogelijkheid om naar het werk te fietsen. Een e-bike kan daarbij een extra duwtje in de rug zijn. Met motorondersteuning ben je immers sneller op je werk of fiets je meer kilometers in dezelfde tijd.

Jong en oud profiteert van de e-bike

Sinds 2005 fietsen we volgens het KiM 12% meer kilometers. De groei zit vooral in woon-werkverkeer en fietsen naar onderwijsinstellingen. Met name bij fietsafstanden boven de 7.5 km is te zien dat dit voornamelijk met e-bikes gebeurt. Een belangrijk trend is dat jongere mensen de elektrische fiets hebben ontdekt. Het KiM: “Tussen 2013 en 2016 is er een verjonging in het gebruik van de e-fiets en wordt deze steeds meer gebruikt voor woon-werkverkeer.”  (bron: KiM Mobiliteitsbeeld 2017)

E-bike als file-oplosser

Juist omdat de e-bike steeds meer een hit is onder jongere mensen, is de potentie van de e-bike erg groot, zo stelt de RAI Vereniging. Dit heeft vooral met de grotere actieradius te maken. Met de gewone fiets rijden mensen doorgaans niet meer dan 7.5 km. Met de e-bike liggen afstanden tot 15 km binnen bereik, terwijl een speed-pedelec zelfs afstanden van 20 tot 30 km mogelijk maakt.

Gebruik e-bikes naar leeftijd in 2013 en 2016 (bron: Mobiliteitsbeeld 2017, KiM)

Gebruik e-bikes naar leeftijd in 2013 en 2016 (bron: Mobiliteitsbeeld 2017, KiM)

Ervaringen tijdens e-bike proeven

Veel deelnemers aan de e-bike proeven van De Boom en het Meer proberen een elektrische fiets voor afstanden, die zij met een normale fiets niet vaak fietsen. Zeker de speed-pedelecs in de e-bike proeven maken veel kilometers. Woon-werk afstanden van 24 km zijn hier meer regel dan uitzondering. Mensen waardeerden het dat zij een snel fietsalternatief hebben en niet hoeven te vrezen voor wind tegen of onverwacht lange reistijden (files).

Dit jaar zal het fietsgebruik naar verwachting verder gaan stijgen, met daarin een grote rol voor de elektrische fiets. Boven de 7.5 km woon-werkfietsen is misschien wel dé trend van 2018. En dat is mooi, want het biedt zoveel voordelen voor klimaat, milieu, gezondheid en – als je daarvoor je auto laat staan – je eigen portemonnee.